Orchestre de la Fondation Baron Arthur Grumiaux
 Photo Gabrielle Laurent

ORCHESTRE DE LA FONDATION BARON ARTHUR GRUMIAUX

Het hoofddoel van de Fondation Baron Arthur Grumiaux is de verdediging van de morele en culturele waarden die maestro Grumiaux steeds tot uitdrukking heeft gebracht in zijn diepgaande en doorvoelde muzikale vertolkingen. Het doel is dus om de herinnering aan deze grote violist in stand te houden en om zijn wens te respecteren om artiesten te helpen, en dan vooral de jongste.
In 2016 heeft de Fondation Baron Arthur Grumiaux het initiatief genomen om een kamerorkest op te richten met als opdracht het organiseren van muziekprogramma's van hoog niveau, gebracht door jonge artiesten, om in het bijzonder de jonge winnaars van het "Concours du Violon Arthur Grumiaux" de kans te bieden om als solist op te treden met professionele muzikanten.
De stichting heeft Luc Dewez, een gerenommeerd cellist en lid van het Trio Grumiaux, belast met de opdracht om dit orkest op te richten en om de artistieke leiding ervan op zich te nemen.
Luc Dewez wist algauw het vertrouwen te winnen van concertorganisatoren door perfect beheerste programma's aan te bieden die bekoren met de kwaliteit van hun vertolkingen. Om de beoogde uitmuntendheid te bereiken doet Luc Dewez uitsluitend een beroep op musici van het hoogste niveau, vaak gewezen leerlingen van zijn kamermuziekklas aan het Conservatoire Royal de Mons. Het nieuwe orkest van de Fondation Grumiaux is het resultaat van die samenwerking, die steunt op een groot respect voor muziekstijlen, technische perfectie en grondige interpretatie. Het orkest was reeds te gast in het Palais des Beaux-Arts in Charleroi, op het Festival de l'Été Mosan, op het Festival Musical de Marchienne, in Gerpinnes, Genval en Rixensart, op de Soirées musicales in Mont-sur-Marchienne, op het festival van het kasteel van Terhulpen, op het festival Midis-Minimes, op het dat van Lasne, op het kasteel van Deulin en in Villers-Perwin, het geboortedorp van Grumiaux. Het Orchestre de la Fondation Baron Arthur Grumiaux is inmiddels een belangrijke speler op de Belgische muziekscène. Talrijke gerenommeerde solisten hebben er al mee gespeeld, onder wie Lorenzo Gatto, Yossif Ivanov, Philippe Koch, Sylvia Huang…

Concert

12.08Vrij

Tsjaikovski
Souvenir de Florence, op.70