Karski Quartet
 Photo Juri Heinsch

KARSKI QUARTET

Het Karski Quartet, dat snel internationale erkenning kreeg voor zijn gepassioneerde interpretaties van werken variërend van Haydn tot het 21ste-eeuwse repertoire, werd in 2018 opgericht in België en treedt op in een breed scala aan zalen in heel Europa.
De oprichters van het kwartet zijn de violisten Kaja Nowak en Natalia Kotarba, violiste en altvioliste Diede Verpoest en celliste Julia Kotarba. Na in veel verschillende combinaties samen te hebben opgetreden, vonden de vier elkaar in 2018 als kwartet bij de Resonances Festival Academy. Kort daarna ontvingen zij de Grote Prijs en de Speciale Alumniprijs van het Koninklijk Conservatorium van Brussel, op de 4de Internationale Wedstrijd Triomphe de l'Art in Brussel.
Sinds zijn oprichting had het kwartet David Waterman, Philippe Graffin en Amy Norrington als mentoren. In januari 2019 trad het kwartet toe tot het String Quartet Studio programma aan het Royal Northern College of Music in Manchester, waar het nauw samenwerkt met Donald Grant (Elias Quartet) en andere leden van de afdeling kamermuziek aan het RNCM. Sinds september 2019 is het Karski Quartet in residentie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, waar ze studeren met Gregor Sigl en Vineta Sareika, leden van het Artemis Quartet en Miguel da Silva, terwijl ze hun residentie aan het RNCM voortzetten onder auspiciën van de European Chamber Music Academy, in het kader van het nieuwe ECMAster-studieprogramma.
Het Karski Quartet ontleent zijn naam aan Jan Karski, een legendarische verzetsfiguur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zette zich in om anderen de dramatische waarheid over oorlog te tonen, en net zoals hij zijn de leden van het Karski Quartet er vast van overtuigd dat elke tijd zulke helden nodig heeft. Te midden van de grote moeilijkheden waarmee de hele mensheid momenteel wordt geconfronteerd, vinden zij in Karski's diep medeleven en compromisloze houding een voorbeeld om in kunst en leven na te volgen.
Het Karski Quartet wordt gesteund door een beurs van het Borgerhoff Fonds.

Concert

23.08Din

Mendelssohn
Strijkkwartet, op. 13