Zenne Quartet
 Photo Joanna Van Mulder

ZENNE QUARTET

Het Zenne Quartet werd opgericht in 2019 door vier Brusselse kamermusici met een rijke ervaring bij enkele topensembles (Quatuor MP4, Quatuor Tana, Ensemble Musiques Nouvelles, Quatuor Amon, Champ d'Action, The Colorist Orchestra… ). Het ontstond uit de kamermuziekreeks TW Classics 1190 in het Gemeenschapcentrum Ten Weyngaert (1190 Brussel), waar het Zenne Quartet als huisensemble jaarlijks vijf kamermuziekprogramma's brengt.
Met componisten als Giuliano Bracci, Tim Vandenbergh, André Ristic en Walter Hus werken de leden van het kwartet nauw samen aan de creatie van nieuwe muziek, die ze doorgaans programmeren naast bekende meesterwerken.
In december 2020 werd hun online Beethoven festival met live gastoptredens van Quatuor MP4, Stéphane Ginsburgh, Pavel Kolesnikov en Jean-Luc Fafchamps ruim zevenduizendmaal bekeken vanuit dertig landen.
Het voorbije jaar gaf het Zenne Quartet een reeks gastcolleges in de compositieklas van Thomas Foguenne aan ARTS¬≤ – Ecole Supérieure des Arts (Namen) en maakte het op vraag van Jeugd & Muziek Brussel de voorstelling Tik & Tokkel, een muzikaal sprookje voor peuters & kleuters opgebouwd rond het Strijkkwartet van Ravel. Tik & Tokkel ging in februari 2022 in première en tourt sindsdien in de Brusselse Gemeenschapscentra van N22. De reeks werd inmiddels wegens succes verlengd tot in het seizoen 2022-2023.
Als eerste uitvoerders van twee van Walter Hus' strijkkwartetten, verschijnt het Zenne Quartet in de documentaire Walter Hus, a Musical Journey van Astrid Mertens over het leven en werk van deze excentrieke Brusselse componist/pianist. Samen met Walter Hus werken ze aan projecten rond zijn volledige oeuvre voor strijkkwartet.
Vanuit de overtuiging dat muziek een belangrijke bijdrage kan leveren aan een inclusieve, evenwichtige, duurzame samenleving, hecht het Zenne Quartet belang aan een stevige verankering in de lokale gemeenschap. Samen met lokale partners bedenkt het inclusieve concertformules voor een publiek dat de rijke verscheidenheid weerspiegelt die Brussel zo kenmerkt.

Concert

25.08Don

Schumann
Strijkkwartet in a-klein, op. 41 nr.1