Chœur de Chambre de Namur
 Photo Gabriel Balaguera

CHŒUR DE CHAMBRE DE NAMUR

Sinds zijn oprichting in 1987 zet het Chœur de Chambre de Namur zich in voor de verdediging van het muzikaal erfgoed van de eigen streek (Lassus, Arcadelt, Rogier, Du Mont, Gossec, Grétry…) en wijdt het zich tevens aan het volledige bekende koorrepertoire.
Het kamerkoor werd al uitgenodigd op de meest vermaarde festivals in Europa en werkte met dirigenten als Peter Phillips, Christophe Rousset, Jean-Christophe Spinosi, Alexis Kossenko, Richard Egarr, Julien Chauvin, Reinoud Van Mechelen, Gergely Madaras…

De overvloedige discografie werd geprezen door de critici: nominaties voor de Victoires de la Musique Classique, Choc van Classica, Diapason d'Or, Joker van Crescendo, 4F van Télérama, Editor's Choice van Gramophone, Prix Caecilia…) en kreeg talrijke onderscheidingen (Grand Prix de l'Académie Charles Cros in 2003, Prix de l'Académie Française in 2006, Octave de la Musique in 2007 en 2012).
Sinds de komst van de Argentijnse dirigent Leonardo García Alarcón als artistiek directeur in 2010 heeft het kamerkoor zijn podiumproducties verveelvoudigd. In 2016 trad het op in de Opéra de Paris (in Eliogabalo van Cavalli), in 2017 in de Munt (Dido and Aeneas van Purcell) en in de Opéra Royal de Wallonie in Luik, onder leiding van Guy Van Waas.
Tijdens het seizoen 2017-2018, ter gelegenheid van zijn 30-jarig bestaan, voerde het koor Monteverdi's L'Orfeo uit in heel Europa en in Zuid-Amerika. Andere hoogtepunten van dat seizoen waren Lully's Grands Motets, Veneziano's Passio del Venerdì Santo, Jacques Arcadelt's Motets en Handel's Samson, met verschillende tv- en cd-opnames.
In 2019 breidde het koor zijn repertoire uit met Saul van Handel (Namen en Beaune), Isis van Lully (Beaune, Parijs en Versailles), Les Indes galantes van Rameau in de Opéra de Paris en de Goethes-Fragmente van de Belgische componist Michel Fourgon, waarvan het de wereldpremière verzorgde.
Van 2020 tot 2023 wijdt het kamerkoor zich aan nog meer werken van Handel (The Messiah, Semele, Solomon, Theodora) en een aantal andere meesterwerken (Matthäus Passion, Johannes Passion en profane cantates van Bach, Passio van Scarlatti…). Het koor stelde zich ook open voor operette (La vie parisienne van Jacques Offenbach in het Théâtre des Champs-Élysées) en zette zijn bevoorrechte samenwerking voort met Christophe Rousset en Les Talens Lyriques, Julien Chauvin en het Concert de la Loge, Reinoud Van Mechelen en A Nocte Temporis, en vatte een nieuwe samenwerking aan met Alexis Kossenko en Les Ambassadeurs – La Grande Ecurie.
Het Chœur de Chambre de Namur wordt gesteund door de Fédération Wallonie-Bruxelles, de Nationale Loterij, de provincie en de stad Namen.

Concert

31.08Woe

Franck
Koorwerken