Noa Noa werd in 2012 opgericht door Filipe Faria en Tiago Matias als een ensemble voor oude muziek dat zijn naam ontleent aan het dagboek van Paul Gauguin dat in 1901 werd gepubliceerd. Daarin beschrijft de kunstenaar zijn periode van creatieve afzondering in Frans-Polynesië, met name op Tahiti. Zowel Gauguin als zijn Noa Noa staan symbool voor artistieke vrijheid.
Het ensemble sluit aan bij een eeuwenoude traditie waarin muzikale inspiratie vrij kan stromen. Deze benadering vindt vandaag een nieuw klankbord in de wereld van de oude muziek. De herontdekking van historische instrumenten en uitvoeringspraktijken biedt niet alleen inzicht in het verleden, maar stimuleert ook de creativiteit van hedendaagse musici en componisten.
In 2014 bracht Noa Noa zijn eerste cd uit, Lingua, vol. 1, een eerbetoon aan het collectieve geheugen van Iberische talen en culturen. De cd biedt een rijk klanklandschap dat zich uitstrekt over regio's ‘ten zuiden van de Ebro' waar Portugese, Castiliaanse, Mirandese, Galicische, Asturische, Baskische en Catalaanse tradities samenkomen. Gesteund door het Portugese ministerie van cultuur, de directie-generaal voor de kunsten en de gemeente Idanha-a-Nova onderzoekt Lingua de geografische, culturele en symbolische grenzen van het Iberisch erfgoed in een dialoog tussen traditie, hedendaagse interpretatie en interculturele uitwisseling.
De cd stond drie maanden aan de top van de hitlijsten van FNAC Portugal voor klassieke, wereld- en jazzmuziek en groeide uit tot een van de bestverkochte cd's van 2014 in dat land; de eerste oplage was binnen vier maanden uitverkocht.
In 2015 volgde het tweede deel van het project: Lingua, vol. 2. In 2016 en 2017 verschenen respectievelijk De la mar en Palavricas d'amor, twee cd's met Sefardische liederen in het Ladino.
In 2022 werd Noa Noa opgenomen in het officiële programma van de European Early Music Day, een organisatie van het Réseau Européen de Musique Ancienne (REMA).
Sinds zijn oprichting heeft Noa Noa intensief opgetreden in Portugal en samengewerkt met artiesten met verschillende muzikale achtergronden, waaronder Ana Bacalhau (Deolinda), José Pedro Leitão, Miguel Calhaz, Artur Fernandes (Danças Ocultas), Cardo-Roxo, de Adufeiras van Idanha-a-Nova, Joana Espadinha en João Hasselberg.
In 2015 maakte het ensemble een Europese tournee met het project Babel in samenwerking met Zonzo Compagnie, met concerten in onder andere de Vlaamse Opera, Bozar, De Singel en de Opéra de Lille. In 2016 volgde een tournee in Japan (Hamamatsu).
In 2021 nam Noa Noa deel aan het project If I rained an ocean van Filipe Faria en Winnie Dias (Brazilië), waarin videodans, muziek, fotografie en performance samensmelten. Het project werd gefilmd in een twintigtal steden in Europa, Japan en Brazilië.
Datzelfde jaar ging Noa Noa op tournee met Da Estrada e do Tempo, een serie van tien concerten langs de iconische N2-route van het noorden naar het zuiden van Portugal. Het project werd afgesloten met het fotoboek Risco Branco Risco van Filipe Faria en een documentaire over het creatieve proces.
Noa Noa wordt ondersteund door het Portugese ministerie van cultuur, de directie-generaal voor de kunsten en de gemeente Idanha-a-Nova – UNESCO Creatieve Muziekstad – en wordt vertegenwoordigd en uitgegeven door Arte das Musas.