Midis-Minimes Festival

Al sinds 1986 organiseert het Festival Midis-Minimes in het centrum van Brussel iedere weekdag om 12.15u uur korte concerten van ongeveer 35 minuten, en dat de hele zomer lang, van 1 juli tot 31 augustus.
Veelzijdigheid en een nieuwsgierige interesse in ontdekkingen vormen de rode draad in een internationaal programma dat van de middeleeuwen tot heden reikt en waarin de nadruk ligt op kamermuziek. Het streven naar ontdekkingen betreft zowel het repertoire als de uitvoerders en gaat gepaard met een zo laag mogelijke ticketprijs (6 euro), zodat de concerten voor iedereen toegankelijk zijn. Sinds 2002 organiseert Midis-Minimes in samenwerking met 30CC ook concerten in Leuven, in het kader van het festival Zomer van Sint-Pieter.
 
Geschiedenis
De vzw Opus 3 werd in 1985 opgericht door een groep vrienden en wilde van meet af aan het Belgische muziekleven stimuleren. De werking steunt op elementen die daarvoor van fundamenteel belang worden geacht: concerten als het kloppende hart van de muziek, het promoten van muzikanten uit eigen land en het delen van ontdekkingen met het publiek.
Om die doelstellingen te bereiken gaf Opus 3 in eerste instantie – van 1986 tot 1990 – een tijdschrift uit waarin plaats was voor reflectie en dat een schakel vormde tussen alle actoren in het Belgische muziekleven. Tegelijk werden verschillende concertreeksen ingericht, met het Festival Midis-Minimes als beste voorbeeld. Die concerten van het hoogste niveau laten het publiek kennismaken met nieuwe vertolkers en/of minder bekend repertoire, en willen wars van iedere vorm van vedettecultus voor iedereen toegankelijk zijn.
Hoewel het Festival in de loop der jaren diverse ontwikkelingen heeft doorgemaakt, zijn die zeer eenvoudige principes steeds dezelfde gebleven. Ze hebben dan ook sinds vele jaren hun deugdelijkheid bewezen.
 
Programmering
Wij geloven dat er niet zoiets bestaat als een onderscheid tussen kenners aan de ene kant en een passief publiek aan de andere. Er is het repertoire, een zeer uitgebreid gemeenschappelijk erfgoed waaruit vertolkers hun inspiratie halen, en dat het publiek tijdens concerten ontdekt en leert te waarderen. Door een bijzonder breed repertoire aan te boren, dat zich uitstrekt van de middeleeuwen tot de 21ste eeuw en ook niet-Europese muziek omvat, hopen we zowat iedereen en alle smaken te kunnen aanspreken, maar vooral ook iedereen te laten kennismaken met nog onbekende werken en zo zijn/haar kennis te verruimen en nieuwe horizonten te openen.
Ook de teksten in de programmaboekjes richten zich tot een zeer breed publiek. In eenvoudige taal stellen ze iedere dag de muzikanten en de uitgevoerde werken voor, alsook de context waarin die werken zijn ontstaan, om op die manier het luistergenot te bevorderen en een brug te slaan naar bekende ijkpunten. Deze boekjes worden gratis aangeboden aan iedereen die een kaartje koopt, zodat alle toeschouwers er vrij over kunnen beschikken.
 
Nieuwe locaties
Ontdekken maakte altijd al deel uit van het DNA van ons festival, maar waar dit ontdekken bijna 40 jaar lang focuste op de muziek en niets anders dan de muziek, breiden we dit nu uit naar de plaatsen waar we die muziek laten weerklinken. Enigszins noodgedwongen, want de komende jaren is de concertzaal van het Conservatorium volledig ontoegankelijk wegens renovatiewerken. Gelukkig stelt de prachtige Onze-Lieve-Vrouw ter zege op de Zavelkerk nu al drie jaar haar deuren voor ons open, en het is een genot om daar vocale of religieuze muziek te horen, of bepaalde barokke meesterwerken. Toch zochten we nog ruimtes die zich beter lenen voor andere repertoires. Die hebben we nu gevonden met de Cercle Gaulois en de Spiegelzaal in het Egmontpaleis, twee prachtige privézalen op wandelafstand. Voor elke concertlocatie heeft het festival de meest geschikte muziek gekozen inzake resonantie, akoestiek en esthetiek. Zo komt er onder meer een luxueuze ‘solo-week’ in het Egmontpaleis.